spreker gameverslaving lezing gezond gamen schoolvoorstelling mediawijsheid voor het secundair onderwijs in Vlaanderen

Mindful Media - Dé talk over sociale media en gamen

Voor jongeren in het tweede tot en met vierde middelbaar

spreker gameverslaving lezing gezond gamen schoolvoorstelling mediawijsheid voor het secundair onderwijs in Vlaanderen

Mindful Media: over schermgebruik, de impact van sociale media en gezond gamen

Social media en gamen zijn niet alleen populaire onderwerpen onder jongeren; ze vormen de kern van hun dagelijkse leefwereld. Met Mindful Media breng ik een interactieve, motiverende talk voor leerlingen van het tweede tot en met vierde middelbaar. Deze sessie gaat verder dan het zoveelste verhaal over de gevaren van online gedrag: Mindful Media biedt een frisse, genuanceerde blik op zowel de onweerstaanbare aantrekkingskracht van TikTok en Instagram, net als de intense wereld van online games.

Of het nu gaat om de oneindige stroom aan content op social media, of de verleiding om “nog één level” uit te spelen in een game; het kan voor velen een uitdaging zijn om hun schermtijd gezond te houden. Ik merk bij veel jongeren dat ze soms de realiteit willen ontvluchten en verstrikt raken in een patroon van ‘nog één keer’, waar ze moeilijk uit weten te breken. In Mindful Media deel ik mijn eigen ervaringen, maar ook de verhalen van jongeren die zijn vastgelopen in ongezonde gewoontes rondom zowel social media als gamen.

Deze talk combineert mijn persoonlijke verhaal als ex-gameverslaafde met praktijkvoorbeelden en concrete, toepasbare tips. Door mijn eigen verhaal en inzichten te delen, wil ik leerlingen laten zien hoe ze meer grip kunnen krijgen op hun online leven, ongeacht of hun valkuilen eerder bij social media of bij gamen liggen.

Met humor, herkenbare situaties en veel begrip begeleid ik jongeren naar een gezonde balans. Ik inspireer hen om slimme keuzes te maken, zodat ze meer plezier uit minder schermtijd halen, en ontdekken hoe zowel sociale media als gamen hun leven op een positieve, verrijkende manier kunnen beïnvloeden, zonder dat de slinger doorslaat naar ongezonde en zelfs schadelijke gewoontes.

spreker gameverslaving lezing gezond gamen schoolvoorstelling mediawijsheid voor het secundair onderwijs in Vlaanderen

Waarom Mindful Media bij jou op school?

Vanuit mijn eigen verleden als fanatiek gamer en de uitdagingen die jongeren in mijn coachingpraktijk ervaren, weet ik als geen ander waarom games zo’n sterke aantrekkingskracht uitoefenen. In mijn tienerjaren verloor ik veel tijd aan het gamen, tot ik uiteindelijk ontdekte hoe ik deze hobby op een manier kon beleven die me energie gaf, in plaats van uitputte. Maar Mindful Media gaat niet alleen over gamen: het richt zich ook op het even verleidelijk gebied van social media, met haar eindeloze content en constante prikkels.

Met Mindful Media wil ik jongeren een realistisch en positief perspectief bieden op zowel gamen als social media, zonder te oordelen of hen te verbieden nog online te gaan. Integendeel, ik erken de fun van een goede game en de verbinding die social media kan brengen.

De kernboodschap is simpel: gamen én social media kunnen prima, zolang er balans is. Ik laat zien hoe leerlingen hun gebruik kunnen afstemmen op hun eigen doelen, zodat ze niet alleen plezier halen uit hun schermtijd, maar er ook energie, inspiratie en mentale veerkracht uit putten.

Schoolvoorstelling hoeveel jongeren kunnen de schoolvoorstelling bijwonen

Hoeveel deelnemers?

Maximum 225 jongeren per talk
Hoe lang duurt de schoolvoorstelling voor jongeren

Hoe lang duurt het?

De voorstelling duurt +/- 75 minuten
Voor welke leeftijden is de schoolvoorstelling geschikt

Voor welke leeftijd?

2e tot en met 4e jaar secundair onderwijs
Voor welke richtingen is deze schoolvoorstelling geschikt

Voor welke richtingen?

Geschikt voor alle studierichtingen
spreker gameverslaving lezing gezond gamen schoolvoorstelling mediawijsheid voor het secundair onderwijs in Vlaanderen

Hoe kunnen jongeren op een positieve, gezonde manier omgaan met schermgebruik?

Social media en games hadden ooit meer grip op mij dan ik op hen. Ik weet hoe het voelt om vast te zitten in een patroon waarin je jezelf voortdurend vergelijkt met wat je online ziet, of steeds “nog één level” wilt halen. Het doel is niet om jongeren te wijzen op wat ze fout doen, maar om hen te laten zien hoe ze bewuste keuzes kunnen maken die bijdragen aan hun eigen welzijn.

Zowel social media als gamen kunnen waardevolle en plezierige onderdelen van hun leven zijn, zolang ze op een gezonde manier worden ingezet. Na Mindful Media wil ik dat jongeren niet alleen méér plezier halen uit hun online tijd, maar dat ze ook leren hun schermgebruik te beheersen en in te perken wanneer dat nodig is. Door inzicht te krijgen in hun eigen patronen, en die van hun omgeving, leren ze waarschuwingssignalen herkennen voordat hun gebruik uit de hand loopt.

Ik deel mijn persoonlijke ervaringen en geef praktische inzichten die jongeren direct kunnen toepassen. Mindful Media nodigt hen uit kritisch na te denken over wat werkt en wat niet, en daagt hen uit om bewust te kiezen voor content en online interacties die bijdragen aan hun doelen en geluksgevoel.

In plaats van te demoniseren, geef ik jongeren juist de tools om controle te krijgen over hun schermgebruik, zonder hun favoriete media op te hoeven geven. Ik sta open voor hun vragen, luister naar hun ervaringen en reik hen praktische handvatten aan. Zo ontdekken zij zelf hoe ze social media en gamen kunnen inzetten op een manier die hen energie geeft, in plaats van energie kost.

De 4 pijlers van gezond schermgebruik

Content

Kies games én content die passen bij wat jij belangrijk vindt. Wil je ontspannen? Volg dan content die rust geeft, niet die je gestrest maakt.

Tijdsduur

Af en toe wat langer gamen of scrollen is geen ramp, maar als het dagelijks uit de hand loopt en je geen vat meer hebt op de situatie, kom je in de problemen. 

Mindset

Gebruik je social media of games voor plezier, of om aan iets te ontsnappen? Bewuste keuzes zorgen voor meer voldoening en minder stress.


Lifestyle

Blijf je goed voor jezelf zorgen naast je schermtijd? Een gezonde levensstijl houdt zowel social media als gamen in balans.


Door deze vier aspecten in balans te houden, kunnen jongeren het meeste plezier en voordeel halen uit gamen en social media. Gamen kan een waardevolle hobby zijn, als het niet uit de hand loopt en jongeren de controle hebben over hun tijd en contentkeuzes. Het doel is om jongeren te helpen beseffen wanneer hun schermgebruik een gezond onderdeel van hun leven is, en wanneer het begint te overheersen.
spreker gameverslaving lezing gezond gamen schoolvoorstelling mediawijsheid voor het secundair onderwijs in Vlaanderen4

Lezing rond sociale media en gamen: Wat kun je verwachten?

Mindful Media is interactief, vol energie en humor, en speelt in op de realiteit van jongeren vandaag. In deze sessie gaan we dieper in op vragen als:


  • Hoe kan ik gezond genieten van social media en/of gamen?
  • Wat zijn slimme manieren om meer balans te vinden tussen online en offline?
  • Hoe herken ik het verschil tussen ontspanning en verslaving?
  • Welke positieve keuzes kan ik maken rondom content, bijvoorbeeld door stressvolle of ongezonde invloeden te vermijden?
  • Hoe ga ik om met vergelijking, onrealistische ideaalbeelden en groepsdruk op social media?
  • Hoe kan ik bewust omgaan met labels die ik online aangepraat krijg?
  • Wat kan ik doen als ik merk dat mijn schermgewoontes mij geen goed meer doen?
  • Hoe kan ik anderen helpen om hun schermgebruik te balanceren, zonder te oordelen?


Met praktische voorbeelden, storytelling en momenten van zelfreflectie, laat ik jongeren zien dat bewust omgaan met gamen én social media meer oplevert dan alleen maar tijdverdrijf. Ik deel verhalen uit mijn eigen verleden en uit mijn werk als coach, en geef concrete adviezen zonder saaie theorieën. Jongeren krijgen ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen, zodat ze zich echt gehoord voelen.

Mijn verhaal zit vol herkenbare situaties en praktijkvoorbeelden die helpen om de lessen in hun eigen context te plaatsen. Humor is hierbij een belangrijke sleutel: door samen te lachen ontstaat een ontspannen sfeer, waardoor de boodschap beter blijft hangen.

Inzichten en positieve keuzes: Gezond schermgebruik in de praktijk

Mijn doel is om jongeren praktische handvatten te geven om bewustere keuzes te maken in hun schermgebruik. Dit betekent dat zij leren kiezen voor content en games die hen energie geven, in plaats van content die hen schaadt of stress bezorgt. Het gaat om bewust kiezen voor content die hen echt ontspant, in plaats van hen in een negatieve spiraal te trekken. Daarnaast bespreken we ook thema's als tijdsduur, lifestyle en mindset


Tijdens de talk laat ik jongeren ook reflecteren op hun omgeving: herkennen ze de waarschuwingssignalen van overmatig gebruik bij hun vrienden? In plaats van gamen of social media te demoniseren, moedig ik hen aan om gezonder en bewuster met hun schermtijd om te gaan. De nadruk ligt niet op verbieden, maar op het stimuleren van keuzes die hun mentale welzijn en levenskwaliteit ten goede komen.

spreker gameverslaving lezing gezond gamen schoolvoorstelling mediawijsheid voor het secundair onderwijs in Vlaanderen

Een unieke, empathische talk die jongeren een frisse kijk geeft op social media, gamen en schermgebruik

Social media en gamen zijn vaste onderdelen van het leven van veel jongeren. Als spreker en ex-gameverslaafde wil ik ze niet bij hun schermen weghouden, maar hen juist leren hoe ze deze online werelden gezond kunnen integreren in hun dagelijks leven. 

Mindful Media biedt een positieve, inspirerende en pragmatische blik op een onderwerp dat veel jongeren bezighoudt. Dit alles zonder te oordelen of te verbieden, maar met begrip, humor en aandacht voor waar jongeren écht mee worstelen, of dat nu de verleiding van het volgende level is of het vergelijken met onrealistische beelden op social media.

Door een balans te vinden tussen humor, empathie, herkenbare verhalen en een positieve boodschap biedt Mindful Media scholen een unieke kans om jongeren te helpen reflecteren op hun schermgebruik, zowel bij social media als bij gamen, en om bewustere keuzes te maken. Deze interactieve sessie van 75 minuten is een waardevolle aanvulling voor elke school die wil inzetten op mediawijsheid, gezond gamen én verantwoord omgaan met social media.

Veel jongeren herkennen zich in mijn verhaal en komen na de sessie naar me toe met vragen als: “Ben ik dan verslaafd als ik elke dag speel?” of ze realiseren zich hoeveel tijd en geld ze steken in bepaalde apps of games zonder dat dit hen echt gelukkiger maakt.

Op zulke momenten merk ik dat Mindful Media jongeren daadwerkelijk bereikt en hen helpt op een bewuste manier om te gaan met hun schermtijd.

Klinkt dat goed? Plan een vrijblijvende kennismaking.