roel-beckers-interactieve-schoolvoorstelling-rond-pesten-cyberpesten-en-respect-voor-het-secundair-onderwijs35

Praktische informatie voor leerkrachten

Hey, ik ben Roel!

Binnenkort ben ik bij jou op school te gast met een interactieve talk en ik wil je via deze weg alvast een leuke, aangename voorstelling toewensen!


Op deze pagina vind je praktische informatie om ervoor te zorgen dat de voorstelling een toffe ervaring wordt voor jou én voor de jongeren!

roel-beckers-interactieve-schoolvoorstelling-rond-pesten-cyberpesten-en-respect-voor-het-secundair-onderwijs10

5 tips voor begeleidende leerkrachten!

1. Have fun en geniet! Laat je to-do list en verbeterwerk in je tas zitten en geniet samen met je leerlingen van de voorstelling. Je zult zien dat het niet alleen leuker is voor jou, maar ook voor de jongeren. Voel je vrij om tijdens de voorstelling actief deel te nemen door vragen te stellen en input te geven!

2. Zit gezellig bij je klas. Weersta de verleiding van de achterste rij en neem plaats tussen je leerlingen. Het is gezelliger en je kunt beter in de gaten houden wat er gebeurt, mocht dat nodig zijn.

3. Beleef de voorstelling samen met de jongeren. Laat je verrassen door de talk en beleef het samen met je leerlingen. Lach samen en geniet van het moment. Dat maakt het speciaal, niet alleen voor jou maar ook voor de jongeren..

4. Emoties zijn oké. Jongeren mogen best even reageren op grappige, spannende of ontroerende momenten. Lange gesprekken zijn natuurlijk niet de bedoeling, dus herinner leerlingen eraan om hun verhalen te bewaren voor na de voorstelling.

5. Slim met zitplaatsen: Heb je het gevoel dat bepaalde leerlingen beter niet naast elkaar zitten? Of denk je dat een bepaalde jongere de voorstelling spannend of lastig zal vinden? Houd hier rekening mee bij het toewijzen van zitplaatsen. Je kunt ook zelf dichtbij de leerlingen gaan zitten die misschien wat extra aandacht nodig hebben.

Wil je de jongeren optimaal voorbereiden op de talk? Super! Met deze afspraken ben je helemaal good to go!

Niet alle jongeren hebben met ervaring (school)voorstellingen en sprekers. Het gebeurt tenslotte niet elke week dat je met je klas een interactieve talk bijwoont. Daarom is het slim om vooraf een korte briefing te houden met je klas, zodat iedereen goed voorbereid is. Met deze tips kun je de jongeren helemaal klaar maken voor de voorstelling!


  • Brainstorm samen: Begin met de jongeren te vragen wat zij denken dat wel en niet gepast is tijdens een voorstelling. Laat ze hun ideeën delen en bespreek deze vervolgens met de hele klas.

  • Live versus online: Leg uit dat een talk niet hetzelfde is als Netflix of YouTube. Bij een voorstelling kan de spreker jou namelijk ook horen! Laat de jongeren de verschillen bedenken en bespreken wat je tijdens een voorstelling niet kunt doen, wat je waarschijnlijk wel doet tijdens een avondje Netflix.

  • No phone zone: Vraag de jongeren om hun telefoon uit te zetten of zelfs in hun tas te laten. Zo kan iedereen zich volledig concentreren op de voorstelling. Tassen en jassen kun je achterlaten in de klas, de gang of op een veilige plek in de zaal. Ohja, vergeet niet je eigen telefoon ook op stil te zetten! 😉

  • Toiletbezoek: Herinner de jongeren eraan om voor de voorstelling naar het toilet te gaan. Niemand wil een deel van de voorstelling missen, toch?

  • Ssst! praters: Leg uit dat praten tijdens een voorstelling storend kan zijn voor anderen én voor de spreker. Natuurlijk mogen ze wel reageren op wat ze zien of horen, maar vraag ze om uitgebreide gesprekken te bewaren voor na de voorstelling.

  • Hydrateren maar: Als het aan mij ligt, mag er gerust gedronken worden tijdens de voorstelling. Zeg nu zelf, 75 minuten zonder hydrateren is toch best een uitdaging! Maar let wel op de regels van de school of locatie. Mocht er vanuit de school of locatie een ander beleid gelden omtrent drinken, dan gaan die regels natuurlijk boven mijn eigen richtlijn. 

  • Na de voorstelling: Geef de jongeren na de talk even de tijd om op adem te komen en een toiletbezoek te brengen. Extra pauze is wel verdiend na zo'n voorstelling!

Heb je nog vragen? Laat van je horen!